Ikke introduser meg som transperson

Stemmen min har begynt å bli dypere og jeg passerer oftest som gutt når jeg møter nye mennesker. Derfor ønsker jeg nå at venner og familie slutter å introdusere meg som transperson til de som ikke kjenner meg, spesielt uten å spørre meg først.

Ikke informér på forhånd

I tidligere situasjoner hvor jeg har blitt introdusert til en bekjent av en som støtter meg, så har denne personen blitt informert på forhånd om kjønnsidentiteten min slik at de kan bruke riktig pronomen. Dette har ikke gjort meg noe, og har faktisk vært praktisk fordi det sparte meg en del forklaring da jeg fremdeles så ut som ei jente. Det har i tillegg gjort meg trygg på at vedkommende respekterer kjønnsidentiteten min, noe som jeg har satt pris på.

Enhver bør få velge selv

Når det er sagt, så føler jeg meg pålagt å si at dette er forskjellig for enhver, og du bør ikke anta at det er greit for alle transpersoner kun fordi det var greit for meg tidligere. Det er generelt dårlig praksis å fortelle om en annen persons status som transkjønnet uten deres samtykke, da det ikke er din informasjon å gi videre. Det er langt fra alle mennesker som er like aksepterende av skeive, så enhver bør få vurdere selv hvem de vil komme ut til.

Mer enn bare trans

Nå som jeg har begynt å passere er det større sjanse for at jeg leses som gutt av nye mennesker, og da ser jeg ikke nødvendigheten av å trykke et stort "TRANS" stempel i panna på meg. Jeg er ikke "trans", jeg er meg, og vil ha muligheten til å bli sett som meg selv av andre. Med en gang "trans" merkelappen klistres i fjeset mitt blir jeg behandlet annerledes, fordi folk ser meg gjennom andre briller og gjør seg en haug med antakelser. Jeg blir dehumanisert.
Ingen trenger å informeres på forhånd om kjønnet mitt, fordi det er ikke nødvendig for at de skal lære meg å kjenne. Da kan de heller spørre meg dersom det er noe de lurer på, og jeg er mer enn glad for å svare. Men det skal komme fra meg.

Ingen hemmelighet

Ikke misforstå, jeg har ingen planer om å holde hemmelig at jeg er transkjønnet, i hvert fall ikke enda. Åpenhet har fungert veldig bra for meg, og det har gjort det lettere for andre mennesker å forstå meg. Derfor trenger du ikke lyve dersom du blir spurt om jeg er transkjønnet, men du trenger ikke å introdusere meg som det.
Det er også greit hvis du forteller det til noen som allerede kjenner meg, men som ikke vet at jeg gjennomgår transisjon. Jeg setter ikke pris på å bli noens gossip, men dersom det snakkes om meg og mitt gamle navn brukes kan du fint si at jeg nå bruker navnet Levi og han-pronomen. Dersom de ønsker å vite mer kan de lese bloggen min selv, det er tross alt derfor jeg skriver den.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Hormonbehandling i Norge (Del 1)

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Hvorfor "transe" er et skjellsord

Carl Lapp - En samisk trans mann fra 1600-tallet