En av mine kjære har kommet ut av skapet som trans. Hva nå?

Nei, men så fantastisk fint å høre! Det betyr at denne personen stoler på og er glad i deg, og ønsker å inkludere deg i sitt liv som sitt autentiske jeg. Til tross for hva tidligere generasjoner skal ha det til, så er ikke det å være trans negativt. Det er det det er, og om ikke annet er det positivt at dette mennesket har funnet ut hvem de er og hva som er rett for dem.
Når det er sagt, er det ikke unormalt å kjenne på et bredt spektrum av følelser når en av dine nære kommer ut som trans.

Sorg

Foreldre eller nære familiemedlemmer av en transperson kjenner noen ganger en form for tap av en sønn/datter eller bror/søster. Dette er helt greit, og følelsene dine er ikke noe du kan kontrollere. Likevel er det viktig å huske på at hen er den samme personen som hen alltid har vært, med den samme humoren, de samme interessene og med alle sine unike særheter. Det er også viktig å vite at din støtte kan være avgjørende for denne personens velvære og mentale helse. Det er helt greit å kjenne sorg, men du bør gjøre så godt du kan for ikke å vende denne sorgen mot den som har kommet ut til deg, da det kan være veldig vondt for hen å se.
Dersom du har et annet utløp for denne sorgen er det heller å anbefale. Snakk med noen som ikke er direkte involvert, enten gjennom et anonymt forum eller hos noen som er kjent med situasjonen du er i. Bare husk på at det ikke er ditt sted å fortelle utenforstående om at denne personen er trans. Forsøk også å unngå utløp for negative følelser rundt personens kjønnsidentitet eller transisjon til andre familiemedlemmer, da dette kan spre negativ holdning mot vedkommende.
Ikke glem at selv om det kanskje føles som du mister en datter, så får du jo en sønn (eller motsatt). Se på hva du får i stedet for hva du mister, og fokuser på det positive, nemlig at vedkommende endelig føler de har friheten til å leve autentisk som seg selv. Det å komme ut som trans kan være utrolig befriende, og transisjon kan være det som mangler for at de kan leve et lykkelig liv.

Støtte

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: din støtte har alt å si for personen som har kommet ut til deg. Noe av det viktigste du kan gjøre for å støtte vedkommende, er å faktisk si at du støtter dem fullstendig. De har sannsynligvis holdt sin kjønnsidentitet for seg selv store deler av livet sitt, og gjør seg selv veldig sårbar ved å komme ut av skapet. Det kan for noen føles ut som de står alene mot verden, for det finnes nok av mennesker der ute som vil si dem i mot. Derfor er du viktig. Derfor betyr din støtte alt.
Diverse forskning tyder på at forsøksraten for selvmord til transkjønnede ligger et sted mellom 31% - 50%. Det er opp til halvparten av alle transpersoner!!! Og denne forskningen har kun tatt i betraktning de som er ute av skapet og åpen om sin transkjønnethet. Det faktiske tallet er sannsynligvis betydelig høyere, og disse menneskene får vi nok aldri vite om.
Hvorfor er dette tallet så høyt? Selv om kjønnsinkongruens ikke er en psykisk lidelse i seg selv, har det korrelasjon med depresjon, angst og kjønnsdysfori. Diskriminering og motstand fra utenforstående kommer på toppen av det hele, og da kan støtte eller motstand hjemmefra være avgjørende.
Så jeg har sagt det før, og jeg sier det atter en gang: din støtte betyr alt! Det kan være vanskelig nok fra før å være trans med alle problemene nevt over. Det at du støtter din kjære kan være avgjørende for om de brekker sammen, eller om de får styrken til å hådtere problemene sine. Det viser seg at de som har sterk støtte fra familie og venner har 82% lavere risiko for selvmordsforsøk. Transisjon har også vist seg å minke denne raten ytterligere (Kilder finnes nederst i innlegget). Så igjen, det beste du kan gjøre for den du er glad i er å støtte dem, uansett hva de kommer frem til.

Navn og pronomen

Dersom vedkommede sier at de ønsker å bytte navn og pronomen, så betyr det mye om respekterer dette. Det kan være vanskelig i begynnelsen fordi du har kalt dem noe annet helt siden de ble en del av livet ditt, men dersom de eksplisitt ber om å bli kalt noe annet vil det beste du kan gjøre være å bestemme deg for at "fra nå av heter hun/han [nytt navn]", og si til deg selv at du ikke skal ta feil. Det går som oftest fint hvis du skulle glemme deg, men da er det viktig at du sier unnskyld og retter på deg selv med en gang. Et tips som gjør dette enklere er å prøve så godt du kan å se dem som det kjønnet de identifiserer seg med, og ikke bare en gutt/jente som kler seg som det motsatte kjønn. Hvis du er bestemt i starten vil det bli lettere med tiden, og etter hvert kommer det av seg selv.

Men hva om vedkommede ikke ser ut som det kjønnet de ønsker å bli omtalt som?
Det spiller ingen rolle. Dette handler om mer enn hvordan de ser ut, det handler om:
  • Respekt for vedkommende
  • Vise dem at du anerkjenner deres faktiske kjønn
  • I starten vil du sannsynligvis få dem til å smile hver gang du bruker riktig navn og pronomen. Be wholesome.
Det er en forvrengt tankegang at noen må passere for å bli anerkjent som transkjønnet, og dersom de ikke passerer er de "ikke trans nok". Hvor mye de passerer eller hvor maskulin eller feminin de er er urelevant. Dersom de sier at de er et kjønn, så er de det. Og om du tror på det eller ikke så regner jeg med at du er glad i vedkommende og vil dem vel. Derfor skal du bruke deres faktiske navn og pronomen, uansett.

Kommunikasjon

Det er mye å ta innover seg, og det er kjempemasse som du må lære deg hvis en transperson er en del av livet ditt. Men det at du er her, i bloggen min og leser deg opp på transgreier, sier masse om deg. Nevnte transperson er heldig som har en i livet sitt som bryr seg så mye at du legger inn en slik innsats for å være der for dem. Gi deg selv en applaus og klapp på skuldra!
Når det er sagt, så har ikke jeg alle svarene. Alle mennesker er unike, og ingen transpersoner gjennomgår en lik transisjon. Men heldigvis har du den største kilden til informasjon allerede i livet ditt, nemlig personen som akkurat har kommet ut til deg som trans! For ingen andre vet mer om deres situasjon enn dem selv. Så hvis det er noe du lurer på, så er jeg nesten sikker på at vedkommende ikke har noe i mot å svare. Kanskje de til og med blir glad for at du ønsker å lære om deres situasjon og tar interesse i livet deres. Kommunikasjon og åpenhet er det sunneste verktøyet vi har for å finne svar på og løse problemer. Vær nyskjerrig, kanskje du lærer noe helt nytt om den du er glad i!


 

Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5178031/ (13.09.2018)
https://www.huffingtonpost.com/brynn-tannehill/the-truth-about-transgend_b_8564834.html  (13.09.2018)
https://www.nytimes.com/2018/04/09/opinion/pentagon-transgender.html  (13.09.2018)

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen