Trans i California

Loven fremmer like rettigheter

Av alle steder jeg kunne reist på utveksling valgte jeg California, og det var ikke ved en tilfeldighet. I tillegg til de nasjonale lovene som gjelder over hele USA, så har hver stat egne lover som gjelder i tillegg. De statlige lovene i California spesifiserer at mennesker ikke skal diskrimineres mot basert på kjønnsidentitet eller uttrykk.

Skolen

På skolen kan studenter være med på kjønnede aktiviteter slik som sport sammen med lag av kjønnet de identifiserer seg med, og skal kunne bruke de toaletter og garderober de selv foretrekker. Ingen medisinske inngrep er nødvendig for at denne loven skal gjelde. Studenten skal altså behandles som det kjønnet de identifiserer seg med, og skolen skal bruke deres foretrukne navn.
Ved California State University LA var det enkelt å bare gå inn på en nettside å endre hvilket navn jeg foretrekker å bruke. Campus har en egen studentbolig som er kjønnsnøytral og LGBT-vennlig. Denne boligen var stappfull når jeg søkte, men det ble tilrettelagt slik at jeg deler bolig med en annen FTM transperson. I tillegg ble jeg spurt om jeg ønsker å dele soverom med gutter eller jenter, og de var veldig hensynsfulle til hva jeg er mest komfortabel med.

Helsehjelp

Helsehjelp er ufattelig dyrt i USA, og uten dyre forsikringer kan en tur til legen tømme sparekontoen. Derfor er det mange transpersoner som har vært nødt til å betale tusenvis av dollar ut av egen lomme for å kunne gjennomgå transisjon. I tillegg har diskriminering i helsevesenet tidligere vært et problem.
I juli 2016 fikk USA det som kalles Affordable Care Act, også kalt Medicare eller Obamacare, som har vært avgjørende for transpersoner i USA. Loven sier at helseinstitusjoner ikke skal diskriminere basert på etnisitet, hudfarge, religion, legning og ikke minst kjønnsidentitet. Dette høres kanskje simpelt ut, men at akkurat dette har blitt en egen lov har hatt stor betydning for kjønnsnonkonformative mennesker.

Helseforsikring kan dekke transisjon

The Affordable Care Act strekker seg til å forby forsikringsselskaper å la være å dekke medisinske behandlinger og inngrep til transkjønnede mennesker dersom de dekker en tilsvarende behandling for ciskjønnede. Det vil si at dersom et forsikringsselskap dekker østrogenbehandling til kvinner i overgangsalderen eller testosteronbehandling til menn med hypogonadisme, så er de også lovpålagt å dekke hormonbehandling til transkjønnede som gjennomgår transisjon. Dersom de dekker masektomi for kvinner ved f. eks. brystkreft, så må de også dekke det for transmenn. Det samme gjelder rekonstruktiv kirurgi i underlivet.

Progressiv kultur

Det er ingen som har konfrontert meg når jeg har brukt navnet mitt, selv om jeg ikke passerer det minste. Folk her er vant til transkjønnede og bruker stort sett riktig navn og pronomen dersom de blir bedt om det. Ofte har det skjedd at de som ikke vet hvilket kjønn jeg identifiserer meg med refererer til meg med kjønnsnøytrale pronomen (they) uten at jeg selv har sagt noe. Når det er sagt finnes det sikkert nok av mennesker som ikke er slik, men jeg har vært så heldig at jeg ikke har møtt motstand.
Til tross for at USA har mange problemer, så vil jeg si at jeg trives her i Los Angeles. Byen har et stort mangfold, og det finnes så mange slags mennesker her at det skal mye til for å skille seg ut. Siden jeg kom hit har jeg kjent på en helt ny form for frihet som jeg aldri har kjent før. Det er ikke usannsynlig at jeg kommer tilbake i fremtiden.


Kilder:
https://www.cde.ca.gov/re/di/eo/faqs.asp

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen