Hvorfor "transe" er et skjellsord

Ordet "transe" høres kanskje ut som et uskyldig substantiv som beskriver en person som er transkjønnet, men la meg forklare hvorfor dette ordet ikke burde brukes.

"Trans" er et adjektiv

Ordene "cis" og "trans" er begge latinsk og betyr "på samme side som", og "på motsatt side av". De er begge adjektiver, altså ord som brukes for å beskrive noe eller noen. Når vi sier at noen er transkjønnet betyr det at deres kjønn er noe annet enn det de ble født med. Ordene trans mann og trans kvinne beskriver en mann eller kvinne som er transkjønnet.
"Trans" er ikke et kjønn i seg selv, og det er ikke trans mann eller trans kvinne heller. Trans er et adjektiv. Trans mann, trans kvinne og trans person er alle ord som er satt sammen av et adjektiv og et substantiv.

"Transe" er et substantiv

Ordet "transe" er et substantiv, og er hverken et kjønn eller et beskrivende ord. Det brukes gjerne som erstatning for "person som er transkjønnet", og sier ingen ting om personen annet enn at de er transkjønnet.

Degraderende

Hvis du omtaler en transkjønnet person som "en transe" reduserer du dem kun til det faktum at de er transkjønnet. Det sier ingen ting om kjønnet deres eller hvem de er som person. I tillegg vil mange som hører om "en transe" øyeblikkelig gjøre seg stereotypiske eller fordomsfulle antakelser om personen. Det er kort sagt dehumaniserende.
Derfor, på samme måte som du ikke ville brukt N-ordet om en farget person, bør du heller ikke bruke ordet "transe" om en transkjønnet person.

Kort for transvestitt

Ordet "transe" er teknisk sett en forkortelse for ordet "transvestitt", som betyr "person som kler seg ut som det motsatte kjønn".
Transvestitter og crossdressere er mennesker som kler seg i klær av det motsatte kjønn. Det vil si menn som går i kvinneklær, eller kvinner som går i herreklær. En mannlig transvestitt/crossdresser som går i kvinneklær er fremdeles en mann, og en kvinnelig transvestitt/crossdresser som går i herreklær er fremdeles en kvinne.
Trans personer er ikke det sammme som transvestitter/crossdressere! Dette kan jeg ikke få sagt nok. Trans menn er menn, og trans kvinner er kvinner. Ordet trans er beskrivende i den forstand at en trans mann er en mann som i tillegg til å være mann er transkjønnet, og en trans kvinne er en kvinne som i tillegg til å være kvinne er transkjønnet.
De eneste unntakene hvor det er greit å kalle en transperson for transvestitt/crossdresser, er hvis de kler seg som det motsatte kjønn. Det vil si at dersom en trans mann kler seg i kvinneklær, så er han en transvestitt/crossdresser, men fremdeles en mann. Dersom en trans kvinne kler seg i herreklær så er hun en transvestitt/crossdresser, men fremdeles en kvinne.
Kjønnet mitt har bestandig vært hankjønn, også før jeg startet transisjon. Derfor kan en si at jeg var crossdresser før jeg kom ut av skapet, fordi jeg kledde meg i kvinneklær. Selv om kroppen min fremdeles er fysisk kvinnelig, så kan en ikke kalle meg crossdresser lengre nå som jeg bruker herreklær, fordi kjønnet mitt er mann.

Greit å bruke det om seg selv

En del av den eldre generasjonen bruker gjerne ordet "transe" om seg selv, og dette er deres eget valg. Det gjør det likevel ikke greit (av disse trans personene eller av andre) å bruke ordet om noen andre med mindre de selv har sagt at det er greit.

"Transseksuell" bør heller ikke brukes

Ordet "transseksuell" brukes også ofte av tidligere generasjoner, og dette ordet kan være degraderende på samme måte som ordet "transe" da det er et reduserende substantiv som brukes om en "person som er transkjønnet". I tillegg antyder det at det å være transkjønnet har noe med ens seksualitet å gjøre.

Kjønn er ikke seksualitet

Kjønn og seksualitet er to helt forskjellige og urelaterte ting. At en person er mann betyr ikke at han nødvendigvis er tiltrukket av kvinner, og at en person er kvinne betyr ikke at hun nødvendigvis er tiltrukket av menn. Det samme gjelder for trans menn og trans kvinner. Trans personer kan være heterofile, homofile, bifile, panfile, aseksuelle eller noe helt annet.
En annen ting jeg vil forklare mens jeg er i skrivesonen, er at trans personers legning beskrives på samme måte som ved cis personer av samme kjønn. En trans mann som er tiltrukket av kvinner er heterofil, en trans kvinne som er tiltrukket av kvinner er lesbisk. Noen transkjønnede er aseksuell, som betyr at de ikke tiltrekkes av noen, og da er det i hvert fall feil å beskrive de som "transseksuell".

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen