Negative holdninger mot menn og maskulinitet

Med jevne mellomrom har jeg de siste årene befunnet meg i samtaler bestående av en overvekt av kvinner og ikke-binære, hvor tema har vært å snakke negativt om menn. Ofte brukes ord som "giftig maskulinitet", med påstander om at menn er iboende undertrykkende og seksuelt krenkende.

Majoriteten av mennesker jeg har møtt med slike holdninger har vært skeive, men også en andel heterofile cis kvinner. Jeg ønsker ikke å undergrave at holdningene kan komme fra negative og/eller traumatiske hendelser hos vedkommende, men likevel føler jeg et behov for å snakke om hvorfor slike utsagn er skadelige.


Maskulinitet er ikke iboende negativt

Jeg ser ofte at krenkende oppførsel fra menn tilskrives "giftig maskulinitet", da med antydningen at maskulinitet er iboende krenkende, og at det er maskulinitet som er roten til oppførselen.

Denne kategoriseringen tror jeg stammer fra menneskets behov for å sette hverandre i bås; Dersom en maskulin person er slem, så må dette bety at alle maskuline personer er slemme. Bevisst eller ubevisst trekker vi alle slike konklusjoner om hverandre, da det gir et forenklet verdensbilde som er mye lettere å forholde seg til enn om verden var mer nyansert.

Sannheten er at maskulinitet også kan knyttes til positive egenskaper, som å beskytte og ta vare på de man er glad i, eller å stå opp for noen som ikke kan stå opp for seg selv. Men ingen av disse egenskapene er i seg selv maskuline, heller, og kan like så gjerne tilskrives femininitet.

Poenget jeg vil få frem er at verken maskulinitet eller femininitet er iboende positivt eller negativt. Folk som oppfører seg dårlig gjør det fordi de er dårlige mennesker, ikke fordi de er maskuline eller feminine.

Maskulinitet er ikke hetero

Mange skeive tar avstand fra maskulinitet fordi de forbinder det med strenge sosiale rammer som undertrykker deres evne til å kunne være seg selv. I noen kretser har jeg til og med blitt fortalt at maskulinitet går imot det å være skeiv.

Jeg har definitivt opplevd selv at det er større rom for femininitet enn maskulinitet i det skeive miljøet. Dessverre bidrar dette til å usynliggjøre den maskuline siden av det skeive spekteret - de av oss som er skeive ved å være maskulin.

For meg er maskulinitet en frihet, mens femininitet er de strenge sosiale rammene jeg ønsker å ta avstand fra. Det går nemlig begge veier! Og det er ingen ting jeg misliker mer enn å bli påtvunget femininitet for å få innpass i det skeive miljøet. Av alle steder er det der jeg skal kunne være meg selv.

Alle menn er svin, men ikke trans menn

Det er ikke mulig å ha negative holdninger mot menn uten å samtidig ha negative holdninger mot trans menn. Om du snakker negativt om menn som gruppe i mitt nærvær, så er det også rettet mot meg, om du vil det eller ei.

Noen forsøker å unngå dette ved å rette kritikken sin mot cis menn, og tenker at de da kan snakke fritt om menn uten at jeg blir fornærmet. Problemet med denne tilnærmingen er hva slike utsagn antyder: at trans menn ikke er menn.

Om noen sier at "alle cis menn er svin", så hører jeg "alle menn er svin, men ikke trans menn, for de er en av oss og ikke en av de ekle mennene". Slike påstander viser ikke bare negative holdninger mot menn, men antyder også at vedkommende ikke ser på trans menn som "ekte" menn. Dette er mye verre enn å bare snakke negativt om menn i sin helhet.

Om du føler et behov for å utøve anstrengende mental gymnastikk for å finne en måte du kan snakke ned om menn på uten å snakke ned om trans menn - det går ikke. Enten misliker du alle menn, eller så gjør du ikke det. Begynner du å gjøre forskjell på oss går det fra å være misandri til å være både misandri og transfobi. I så fall anbefaler jeg at du heller jobber med å finne ut hvor disse holdningene kommer fra.

Seksuelt krenkende oppførsel kan ikke tilskrives biologi

Jeg har hørt påstander om at menn "tenker med kuken", at de kun er ute etter én ting, og at de vil gjøre hva som helst for å oppnå det. Ofte går slike påstander hånd i hånd med at seksuelt krenkende oppførsel er en iboende del av mannens biologi.

Slike påstander er svært skadelige, for de antyder essensielt at menn som oppfører seg seksuelt krenkende ikke kan noe for det, på grunn av deres høye libido. Faktisk vil jeg si at slike påstander undergraver ansvaret til personer som forgriper seg på andre, og heller legger ansvaret over på offeret som "burde skjønt" at det ville skje, fordi det rett og slett bare er i mannens natur.

Det er sant at menn har høyere libido enn kvinner, og at denne forskjellen skyldes høyere nivå av testosteron. Jeg har også fått mye høyere libido etter at jeg begynte på testosteron, men jeg har jo ikke blitt noen overgriper av den grunn. Og majoriteten av menn der ute er jo faktisk ikke overgripere, så man kan ikke skylde slik oppførsel på høyere libido.

Nei, det er faktisk slik at folk som forgriper seg på andre velger å gjøre det. Ja, høy libido kan være en motivasjon til å begå overgrep, men de som faktisk gjør det begår et bevisst valg. Alle kan kontrollere seg, men noen velger å la være. Det er disse menneskene som er søppel.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi: Del 5 - De tyske klinikkene

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Hormonbehandling i Norge (Del 1)

Testosteron: Dette skjer med kroppen