Begreper innen trans

Ord du kan, bør, og ikke bør bruke

Dersom en du kjenner er trans kan det være lurt å gjøre seg kjent med noen av disse begrepene, ikke bare for å gjøre deg kjent med deres verden, men fordi flere begreper som fremdeles brukes av mange er utdatert og ikke minst støtende. Educate yo' self. Ord du bør være forsiktig med å bruke har jeg markert med rødt.
Seksuell orientering
Hvilke(t) kjønn man foretrekker hos en partner.
Kjønnsidentitet
Indre oppfatning av eget kjønn. Har ingen sammenheng med seksuell orientering. Personer av alle kjønnsidentiteter kan ha alle seksuelle orienteringer. Se posten min om forskjellige kjønnsidentiteter for en mer detaljert beskrivelse.
Cis/Ciskjønnet
Cis betyr «på samme side». En person som er cis vil identifisere seg som det kjønnet de ble født med
Trans/Transkjønnet/Transperson
En person som er trans har en kjønnsidentitet som er annerledes enn kjønnet de ble født med.
Transseksuell
Et utdatert ord som tidligere ble brukt for transpersoner. Det ble endret fra transseksuell til transperson da kjønnsidentitet ikke har noe med seksualitet å gjøre. Dette ordet blir fremdeles noen ganger brukt på engelsk (transsexual) for å beskrive transkjønnede personer som har gjort medisinske inngrep for å korrigere sitt kroppslige kjønn. Det er likevel ikke alle transpersoner som ønsker å bli omtalt som transseksuell, og begrepet bør stort sett unngås på norsk med mindre personen selv ønsker å omtales som dette.
Transe
Utdatert, negativt ladet ord som er kort for transvestitt. Selv om mange eldre transpersoner bruker dette begrepet om seg selv, så er det ikke greit å kalle noen transe med mindre de selv har valgt det.
Kjønnsuttrykk
Hvordan man uttrykker seg og blir tolket av samfunnet. Må ikke være knyttet til kjønnsidentitet.
Androgyn
Kjønnsuttrykk som er både feminint og maskulint, eller ingen av delene.
Crossdresser
Noen som kler seg som et annet kjønn enn det de identifiserer seg som. For eksempel kan en cis mann ønske å kle seg som kvinne av diverse grunner, og det trenger ikke være noe seksuelt eller ha noen sammenheng med kjønnsidentitet. Crossdressing er veldig vanlig innen cosplay miljøet. Må ikke forveksles med å være trans.
Drag queens/kings
Personer som har et overdrevent kjønnsuttrykk av et annet kjønn enn det de identifiserer seg med, gjerne med underholdning eller en teatrisk setting som hensikt. Dette kan gjøres uavhengig av kjønnsidentitet, og må ikke forveksles med å være trans.
Transvestitt
Gammelt, negativt ladet ord som er utdatert og stort sett betyr det samme som crossdresser.
Kjønnsdysfori
Dysfori er det motsatte av eufori, og betyr kort sagt «ubehag», eller rett og slett bare en negativ følelse. Kjønnsdysfori er dysfori forårsaket av sitt eget kjønn, og kan være både kroppslig, mentalt eller sosialt.
Transisjon
Prosessen av å korrigere sitt kjønnsuttrykk så det svarer til sin egen kjønnsidentitet. Også ikke-medisinske handlinger er en del av transisjonen, slik som endring av navn, klær, pronomen og lovlig kjønn. Alle transpersoner som gjennomgår transisjon gjør det på en måte som passer for dem, og derfor er det ikke likt for alle.
Kjønnsskifte
Gammelt utdatert begrep som tidligere ble brukt for transisjon. Insinuerer at man «skifter» kjønn. Dette blir feil da transpersoner oftest ikke føler at de «endrer» hvilket kjønn de er, men at de korrigerer sitt kjønnsuttrykk til å samsvare med sin kjønnsidentitet.
Kjønnsskifteoperasjon
Det finnes ikke én operasjon som gjør at man «skifter» kjønn. En transisjon er en prosess over mange år som kan, men som ikke må, bestå av hormonbehandling, topp-kirurgi, bunn-kirurgi og diverse andre medisinske inngrep.
Toppkirurgi
Kirurgi som innebærer å enten forstørre bryst, eller fjerne de.
Bunnkirurgi
Kirurgi som innebærer å endre på genetalier til å samsvare med sit kjønn.
Passere
En person som passerer som et kjønn tolkes som dette kjønnet til tross for hvilket kroppslig kjønn de ble født med. For eksempel, dersom en person som er født kvinne med et maskulint kjønnsuttrykk passerer som mann, betyr det at andre mennesker leser personen som mann, gjerne uten å vite at personen er født som kvinne.
AFAB/AMAB
Står for «Assigned Female At Birth» eller «Assigned Male At Birth». Beskriver hvilket kroppslig kjønn man ble født med.
FTM/MTF
Står for «Female-To-Male» eller «Male-To-Female». Beskriver personer som ble født med et kroppslig kjønn, men som er i eller har fullført transisjon til et annet kroppslig kjønn.
HRT (Hormonbehandling)
Kort for «Hormone Replacement Therapy» og er det engelske ordet for hormonell behandling ved transisjon.
T
Kort for testosteron som er det mannlige kjønnshormonet. Brukt for hormonbehandling ved transisjon for AFAB/FTM personer.
E/Ø
Kort for østrogen (estrogen) som er det kvinnelige kjønnshormonet. Brukt for hormonbehandling ved transisjon for AMAB/MTF personer.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi: Del 5 - De tyske klinikkene

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen

Hormonbehandling i Norge (Del 1)