Testosteron: Dette skjer med kroppen

Hvorfor testosteron?

Å starte på testosteron er ofte det første steget i medisinsk transisjon fra kvinne til mann. Det er en hormonbehandling hvor en tar testosteron i form av injeksjoner, plaster eller tabletter omtrent månedlig. Det fører til en rekke fysiske forandringer som over tid vil gjøre kroppen mer maskulin.
Å ta beslutningen om å starte hormonbehandling var ikke lett, fordi testosteron er et sterkt hormon som kommer til å gi varige og noen permanente endringer, i tillegg til at jeg må ta testosteroninjeksjoner for resten av livet. Det er ikke noe jeg gjør for moro skyld, eller fordi det virker kult eller trendy.
Jeg gjør det fordi jeg vil ha fred. Fred fra kroppen min som har vært et konstant bakgrunnsstøy som har gjort livet mitt vanskelig. Mange vil kanskje si jeg kommert til å bli mindre attraktiv, men attraktivitet er ikke målet mitt. Attraktivitet er et privilegium for de som føler eierskap til kroppen de ble født med. Jeg vil bare at kroppen min skal gi mening, og være min.
Jeg ser på det å starte på testoteron som en seier, hvor jeg endelig tar eierskap over min egen tilstedeværelse, og tar livet mitt i mine egne hender. I tillegg er det en stor langefinger til alle der ute som prøver å sette meg i bås, som i seg selv kan være tilfredsstillende.


Pubertet v2.0

Testosteron er sterke saker, og bringer med seg en hel del fysiske endringer. Den mannlige puberteten er mye mer dominant og irreversibel enn den kvinnelige, og selv for cis menn utgjør det en stor forskjell om en har høyt eller lavt testosteronnivå. La meg bare si det rett ut: testosteron er ikke bare et kosttilskudd som skal gi meg litt ekstra muskler og hårvekst. Det er man-juice.
Dette kan kanskje høres skremmende ut for deg, men for meg er det akkurat det jeg ønsker. Det er en lettelse for meg å vite at kroppen min kan ta en drastisk endring mot maskulinitet, og jeg tror at dette vil bringe kroppen min mer på bølgelengde med meg selv.
Jeg gjentar, denne beslutningen var ikke enkel. Det er mange virkninger av testosteron som vil være utrolig befriende, og andre som jeg kanskje heller ville vært foruten. La meg oppsummere:

Stemme

Det sies at det tar omtrent 2-3 måneder før stemmen begynner å bli mørkere. I starten vil jeg være veldig hes og det vil høres ut som jeg er svært forkjølet eller har mistet stemmen. Senere vil det gå over til voice-cracks på samme måte som cis gutter i stemmeskiftet. Blir gøy å være en voksen person som høres ut som en 13 åring!
Stemmen er noe av det jeg gleder meg mest til. Ofte er jeg stille fordi jeg bare ikke orker å høre den gneldrete lyden av min egen stemme. Du vet hvordan du "snakker" inni hodet ditt når du tenker? Den stemmen du bruker til den "snakkingen"? Den er mye mørkere hos meg enn stemmen som kommer ut av munnen på meg. Derfor vil en mørkere stemme kjennes mer riktig ut.

Ansiktshår

Etter noen måneder på testosteron er det ikke uvanlig å få noen små dunhår i ansiktet, men det tar ca 1 år før denne hårveksten blir betydelig. Hvor mye kommer an på genetikk. De fleste informasjonskildene mine sier at dersom mennene i familien din har mye skjeggvekst, vil jeg også få det.

Kroppshår

Jeg har også hørt at kroppshår dukker opp på steder der du ikke trodde hår kunne dukke opp. Personlig er jeg litt likegyldig til kroppshår, og hvis det blir for voldsomt kan hår alltid fjernes.

Uttynning av hår

Dette er endringen jeg er mest redd for. Når hår dukker opp alle andre steder på kroppen, beveger hårlinjen på hodet seg bakover. Dette kommer også veldig mye an på genetikk. Hårlinjen min kommer til å være tilnærmet det den ville vært dersom jeg ble født cis.
Jeg har tenkt mye frem og tilbake på dette, og kommet frem til at denne ene tingen ikke er nok til å stoppe meg. Skulle det skje meg så får jeg det til å funke på et vis.

Redistribusjon av fett

Enda en av tingene jeg gleder meg aller mest til!
Mennesker har to typer fett: subkutant og visceralt. Subkutant fett ligger under huden, og er det fettet du kan gripe tak og riste litt i. Det er reservelagre av fett som kroppen tviholder på til regnværsdager. Det viscerale fettet ligger rundt organene, og er mye mer helseskadelig enn det subkutane fettet da det bidrar til hjerteproblemer. Denne type fett er fastere og bidrar til ølmage for mange menn. Det er derimot også mye lettere å slanke vekk enn det subkutane fettet.
Kvinner lagrer mesteparten av fettet som subkutant fett, og det er her formene kommer fra. Hos meg legger fettet seg først og fremst på hofter, lår og rumpe. Når jeg starter på testosteron vil mye av dette fettet flytte seg til magen, og her må jeg være nøye på å trene mye for å omgjøre mest mulig fett til muskler for å få et bra resultat.
Brystene vil sannsynligvis flate litt ut og bli mindre prominente. I i tillegg vil ikke fett lagres like mye i ansiktet, og jeg kommer til å få et mer definert kjeveparti.

Akne

Androgener fører til akne, det er ikke til å legge skjul på. Jeg er allerede ganske plaget med akne fordi jeg har PCOS, og tviler på at testosteron kommer til å gjøre noen betydelige endringer på dette området.

Større muskler

Testosteron vil gjøre det mye lettere å bygge muskler. Jeg skal trene hardt for å sørge for å gjøre mest mulig ut av det!

Endringer nedentil

La meg først si at det aldri er greit å spørre en transperson om situasjonen deres nedentil. Dette gjelder også meg. Jeg snakker om dette nå fordi jeg vil lære deg hvilke endringer testosteron innebærer, og jeg tror vi alle er voksne nok til at jeg ikke trenger å utelate endringene nedentil. Klitorisen blir opp til et par cm større, og hele underetasjen kan være ganske følsomt den første tiden. Denne endringen er jeg egentlig ganske likegyldig til.

Lukt

Endring i kroppslukt og lukten av urin nevnes som noen av de tidligste virkningene av testosteron. Sannsynligvis vil jeg ikke kunne svette ut en t-skjorte og fremdeles kunne bruke den resten av dagen uten å stinke, slik jeg kan nå.

PCOS

Mange transmenn har rapportert at testosteronbehandling har kurert symptomene de fikk av PCOS. Dette er kun personlige erfaringer fra de som har sagt det, men jeg håper virkelig, virkelig at det er noe sannhet i dette.


Hva testosteron ikke endrer på

Testosteron gjør mye, men i mitt tilfelle hvor jeg allerede har gjennomgått den kvinnelige puberteten, så er det visse ting som ikke kan endres på.

Høyde

Jeg er ferdig vokst, og kommer nok derfor aldri til å bli stort høyere enn 170 cm. Dette har vært litt sensitivt for meg, fordi jeg kan huske i puberteten et par år etter jeg sluttet å vokse, at alle guttene ble høyere enn meg. Jeg satt igjen med følelsen av at "jeg skulle jo vært mye høyere nå, hva skjer?".
Trøsten er at det finnes mange menn på min høyde, og høyden trenger ikke å invalidere kjønnet mitt. Og i verste fall kan jeg alltid flytte til Sørøst-Asia hvor omtrent hele befolkningen er lavere enn meg.

Skjelett

Skjelettet mitt har en kvinnelig form, og det kommer det alltid til å ha. Det vil si at hoftene mine ikke kommer til å bli noe smalere, hendene og føttene mine vil ikke bli større, og hodeformen min vil forbli den samme. Jeg kan gjennomgå full transisjon og bli lest som mann 100% av tiden, men dersom jeg dør og noen graver opp beina mine flere hundre år senere, så vil de anslå at jeg er en kvinne.

Problemer

De problemene jeg har som ikke er knyttet til kjønn vil forbli de samme. Jeg har ingen vrangforestillinger om at testosteron er en magisk kur som kommer til å reparere alt som er vanskelig i livet mitt. Det er en behandling på ett av problemene mine, om ikke et veldig sentralt et.

Personlighet

Jeg kan ikke få sagt det nok, men jeg er den samme personen som alltid. Kanskje vil jeg bli mer selvsikker og tørre å vise mer av meg selv, men det er fremdeles meg. Jeg har den samme humoren, jeg elsker fremdeles piña coladas og jeg er like glad i familien min og vennene mine. Tro aldri noe annet.

Kommentarer

 1. Piña coladas❤️❤️❤️

  SvarSlett
 2. Känner igen mig väldigt då jag också har en mycket mörkare stämma i huvudet än den som kommer ut när jag pratar.
  Kan bli så satt ut av att höra min egen röst att jag slutar prata tvärt och undgår ofta att prata alls pga orkar inte höra den.. Ser så mycket fram emot att börja på testosteron och få alla ändringar jag längtar efter.
  Sen är jag kortaste mannen i min familj på 173 när alla bröder & pappa är 190+ men så kan det bli när man föds med fel kromosomuppsättning :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Simon: Skandinaviske menn er kjemper. Jeg er 170 og i USA er jeg så vidt under gjennomsnittet. I vietnam er jeg høyere enn 90% av alle menn.

   Og selv i Norge har jeg møtt cis menn som er lavere enn meg. Ikke bekymre deg for høyden din : )

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?