Clocking - Jeg ser at du er trans

Dilemma

Da jeg var på byen forrige søndag ble jeg snakket til av ei dame som overrumplet meg med sin støtte for transpersoner. Det er vel og bra at hun er en alliert, men det påvirket humøret mitt resten av kvelden. Det var rett og slett litt påtrengende.

Etter litt småprat spurte hun meg hvilke pronomen jeg bruker, som i seg selv ikke er negativt, men både typen hennes og vennen min hadde brukt han-pronomen om meg så langt i samtalen. Fra konteksten mener jeg selv det var åpenbart hvilke pronomen jeg bruker, og jeg fikk inntrykk av at hun var mest interessert i å vise meg hvor progressiv hun selv var ved å spørre.

Etterpå begynte hun å snakke om at hun er lærer for mange trans studenter, og snakket videre om trans-relaterte ting uten at jeg selv hadde tatt opp temaet.

Jeg er ikke sint på henne, for hun mente det sikkert godt. Likevel gikk jeg fra samtalen med et negativt inntrykk og ville bare bort fra kvinnen snarest mulig.

Hva er clocking?

Det engelske begrepet clocking betyr å legge merke til noe ved en annen, i dette tilfellet å legge merke til at en person er trans, gjerne når personen passerer godt nok til at andre ikke nødvendigvis ser eller vet om det.

For eksempel, nå som jeg er "stealth" er det mange som ikke vet at jeg er trans dersom jeg ikke sier det selv. Dersom noen likevel kan se at jeg er trans, så har de clocka meg.

Hva gjør du hvis du clocker noen?

Dersom du ser at noen er trans og ønsker å vise støtte, så står du gjerne i et dilemma. Det er nemlig ikke alle som er like åpen om sitt kjønn, og i verste fall legger du ut om deres status som trans foran andre som kanskje ikke var klar over det.

Pronomen

Du har kanskje hørt at du skal spørre om pronomen dersom du er usikker, og dette er i grunnen helt riktig. Likevel må du bruke skjønn.

Dersom personens kjønnsuttrykk er tvetydig, eller hvis du synes det er vanskelig å se hvilket kjønn de identifiserer seg som, så er det veldig innafor å spørre om pronomen.

Men ofte er det greit å bruke den engelske regelen "if it walks like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck". Hvis personen har guttenavn, gutteklær, mørk stemme og bart så er det greit å anta at de bruker han-pronomen. Det samme gjelder andre veien.

For all del, hvis det er veldig vanskelig å se hvilket kjønn personen identifiserer seg som, så er det helt greit å spørre. Man skal ikke bare anta, men likevel er det greit å bruke egen dømmekraft og litt sunn fornuft.

Dersom du med uhell bruker feil pronomen, så vil vedkommende sannsynligvis rette på deg.

Ikke spør foran andre

Det kan hende denne personen passerer for alle unntatt deg. Dersom du snakker høylytt om deres status som trans dytter du dem kanskje ut av skapet mot deres egen vilje. Hvis du vil spørre om pronomen, så gjør det for guds skyld på tomannshånd.

La deres kjønn være deres

Mange ønsker å vise at de er allierte, og dette er kjempebra. LGBT+ samfunnet trenger mennesker som viser støtte. Men det finnes mange måter å være en alliert på som ikke innebærer å diskutere noe som kanskje er veldig privat for vedkommende. 

Du kan f. eks. skaffe deg buttons med dine egne pronomener og ellers vise gode holdninger mot transkjønnede generelt.

Å konfrontere noen om sin status som trans kan ofte virke mot sin hensikt, og i verste fall blir personen lei seg fordi de ikke passerer. 

Greit å spørre hvis de tar det opp selv

Dersom personen selv snakker om sin kjønnsidentitet så burde det gå greit å spørre om ting relatert til deres kjønnsidentitet. Da har de selv frivillig gått inn på temaet og er sannsynligvis klar for å snakke om det.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi: Del 5 - De tyske klinikkene

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen

Hormonbehandling i Norge (Del 1)