Hvordan testosteron påvirker følelser

En skulle tro at menn viser et smalere emosjonelt spektrum enn kvinner fordi det kreves av den mannlige sosiale kjønnsrollen, men jeg er overbevist om at hormoner som østrogen og testosteron kan ha noe med saken å gjøre.

Mer stabilt humør

Etter over et halvår på testosteron har jeg blitt følelsesmessig flatet ut. Før behandlingen hadde jeg en del humørsvingninger, og det kan nok sies at jeg var litt humørsyk til tider. Nå har jeg samme humør omtrent hele tiden.

Jeg skal innrømme at mindre dysfori har spilt en stor rolle for meg akkurat her. Likevel, etter at den kvinnelige syklusen min stoppet opp, så har jeg hatt ganske stabile hormonnivåer hele tiden. Dette tror jeg også har hatt betydning.

Kan ikke gråte

Jeg tror jeg fullstendig har mistet evnen til å gråte, i det minste av emosjonelle årsaker. Tidligere kunne jeg komme hjem etter en lang og dårlig dag og bare sette meg i senga og gråte. Nå er gråting helt umulig.

Vanskeligere å formidle følelser

Dette høres kanskje helt merkelig ut, men det har blitt vanskeligere for meg å formidle hva jeg føler. Jeg forstår veldig godt selv hva jeg tenker og føler, men det er vanskeligere å kommunisere det med ord. I tillegg snakker jeg saktere fordi jeg trenger mer tid på å finne de riktige ordene.

Mindre sensitiv

Tidligere har jeg nok vært litt hårsår. Av og til kunne det virke som bagateller var nøye planlagt og rettet mot meg kun for å såre meg. Nå føles det mer som jeg har en rasjonell og analytisk tilnærming til det meste, så til og med hvis noen faktisk går inn for å såre meg, så gjør de ikke annet enn å eksponere karakterfeil hos seg selv.

Dette trenger ikke nødvendigvis å skyldes hormoner, men alle endringene jeg nevnte her har oppstått i løpet av hormonbehandlingen så langt.


Kommentarer

  1. Æsj, nå som jeg leste dette innlegget i ettertid innså jeg hvilke negative kjønnsstereotypier den forsterker. Var ikke meningen å antyde at personer med høyere østrogen er mindre rasjonell og analytisk. Det jeg mente å si er at jeg har bedre kontroll på humøret enn før, sannsynligvis også pga redusert dysfori, som gjør at jeg har lettere for å tenke klart i diverse situasjoner.

    Kan for så vidt også legge til at negative følelser som tidligere ville utartet seg som tristhet nå tar form av angst.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen