Rikshospitalet - Nye retningslinjer for behandling

I går hadde jeg min første time hos Rikshospitalet (NBTS), og jeg må innrømme at jeg sitter med et bedre inntrykk enn jeg hadde forventet. Etter alt det negative jeg har lest og hørt om riksens praksis, så tror jeg at de faktisk er på forbedringens vei.


Gammel praksis på vei ut


Nylig har det blitt vedtatt nye retningslinjer for behandling av transkjønnede, og dermed er mye av den gamle praksisen på vei ut. 

NBTS

NBTS står for "Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme", og har frem til nå vært den eneste offentlige behandlingstjenesten for personer med kjønnsinkongruens. Her er det to ting som skurrer: for det første er den nasjonale behandlingstjenesten den eneste i Norge; for det andre er ordet "transseksualisme" et utdatert begrep som er feil å bruke. Begge disse tingene skal endres, som er kjempegode nyheter.

Regionale behandlingstjenester

For de fleste andre diagnoser er det vanlig at pasienten først henvises til sin lokale behandlingstjeneste. Dersom deres behandling ikke er tilstrekkelig henvises de til den regionale, og helt til slutt den nasjonale behandlingstjenesten. Slik det er nå henvises pasienter direkte til den nasjonale behandlingstjenesten. 

Resultatet av dette er at kun ett behandlingssted sitter med monopol på behandlingen, slik at pasienter må reise langveisfra til Oslo for å i det hele tatt få en diagnose. I tillegg blir behandlingstjenesten overbelastet, spesielt den siste tiden hvor det har vært stor økning i antall transkjønnede som ønsker behandling.

Dermed er det nå vedtatt at det skal bli flere regionale behandlingstjenester rundt om i landet. Dette betyr at en person som er trans skal kunne gå til sin lokale psykolog, som dermed skal kunne henvise til et behandlingssenter som er geografisk nærmere sitt hjemsted for utredning.

Diagnosen "transseksualisme" på vei ut

Som jeg har snakket om tidligere er ordet transseksualisme feil på mange plan. I tillegg er det helt bananas at det regnes som en psykisk lidelse, når det er et biologisk fenomen som i seg selv ikke påvirker en persons mentale helse.

Dermed skal navnet til denne diagnosen fra nå av kalles kjønnsinkongruens, og diagnosen skal flyttes fra kategorien av "mentale forstyrrelser og personlighetsforstyrrelser", til kategorien "problemstillinger eller utfordringer knyttet til kjønn og seksuell helse". (Kilde: Store Norske Leksikon, 11.09.2019)

Ting tar tid

Selv om nye retningslinjer har blitt vedtatt, så vil ikke endringene tre i kraft umiddelbart. Dessverre er det slik at det tar tid å endre et etablert system, og opprette nye behandlingsteam som krever både opplæring og trening.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Hormonbehandling i Norge (Del 1)

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Hvorfor "transe" er et skjellsord

Carl Lapp - En samisk trans mann fra 1600-tallet