La oss snakke om mikroaggresjoner

Har du noen gang gitt noen en ganske uskyldig kommentar og opplevd personen blir krenka på et uproporsjonalt høyt nivå? Kanskje har du sett saker i media om personer som overreagerer kraftig på ord og handlinger som i dine øyne virker relativt ufarlige. Slike saker brukes ofte i media som et verktøy for å oppnå politisk splittelse ved å fremstille motparten som hysterisk og irrasjonell. For å unngå slik polarisering er det derfor viktig å være kjent med konseptet mikroaggresjoner. 

Obs: På forhånd må jeg beklage, men det ligger litt agg bak dette blogginnlegget. 

Hva er en mikroaggresjon?

En mikroaggresjon er noe du gjør eller sier til en person hvor du samtidig kommuniserer et negativt budskap om gruppen personen tilhører. Dette budskapet er gjerne subtilt, og kan til og med være forkledd som et kompliment. Mange ganger er ikke giveren en gang klar over at budskapet kan være støtende.

Eksempler på mikroaggresjoner kan være:

  • Spørre en mørk person hvor de kommer fra - Dette kan antyde at mørke personer er "outsidere" i Norge

  • Spørre et homofilt / lesbisk par hvem som er "mannen i forholdet" - Antyder at alle forhold må falle inn i heteronormative rammer

  • Fortelle en kvinne at hun burde smile mer - Undergraver kvinnens autonomi

  • "Til å slite med psykisk sykdom virker du jo ganske normal" - Antyder at folk med psykisk sykdom ikke er normal

Hvorfor er dette relevant?

Mikroaggresjoner omtales også på engelsk som "death by a thousand cuts", eller "død av tusen kutt" på norsk. En mikroaggresjon alene kan gjøre litt vondt, men er ganske ufarlig i seg selv. Men dessverre vil personer av minoritetsgrupper oppleve mikroaggresjoner ofte, gjerne daglig, som fører til en mye større mental belastning enn den ene uskyldige kommentaren alene. 

For mottakeren av en mikroaggresjon kan giverens kommentar eller handling være dråpen som får begeret til å renne over, og dermed utløse den oppsamlede reaksjonen mot giveren av den ene mikroaggresjonen. Fra giverens perspektiv er reaksjonen til mottakeren svært overdrevet og vil gjerne oppleves som urettferdig.

Det finnes selvfølgelig folk som rett og slett bare overreagerer, men i møte med overreaksjon kan det være nyttig å spørre seg selv om kommentaren eller handlingen din kan ha vært det tusende kuttet. Slike refleksjoner kan bidra til å forhindre umenneskeliggjøring av motparten, samt hjelpe deg å ikke ta deg nær av en slik urettferdig overreaksjon.

Disse mikroaggresjonene er jeg lei av

Avslutningsvis vil jeg komme med en liste mikroaggresjoner som jeg selv opplever mye oftere enn jeg skulle ønske. Mange av dem er helt sikkert vel ment, men vær så snill å slutt.
  • "Jeg bryr meg ikke om at du er skeiv" - Folk som sier dette mener kanskje at de ikke vil behandle meg annerledes fordi jeg er skeiv. Men ved å si dette antyder man at det å være skeiv er noe negativt, og at denne delen av min identitet skal usynliggjøres. 

  • "Pride-feiring er unødvendig" - I en ideell verden vil skeive ha like rettigheter og posisjon i samfunnet, og da vil ikke pride feiring være nødvendig lengre. Dessverre lever vi ikke i en ideell verden, og pride-feiringer er for mange deres eneste fristed. Denne kommentaren viser at du ikke anerkjenner vanskelighetene som LHBTQ+ folk gjennomgår.

  • At noen snakker om menn, men inkluderer ikke meg - Antyder at jeg ikke er mann. Dette undergraver mitt kjønn og faller også inn under transfobi. 

  • At noen kaller meg alt for lett krenka når jeg kommenterer på noen av tingene over - Med andre ord sier du at jeg bare må tåle å ta i mot negative kommentarer fra deg. Hvis du noen gang sier dette til meg kommer jeg til å be deg pent om å reise en viss plass.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi i utlandet (EU/EØS) - Hvordan få støtte fra HELFO

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen