Nedre kirurgi: Del 5 - De tyske klinikkene

Dette er en oppsummering av informasjonen jeg har hentet inn om klinikkene jeg har oppsøkt i Tyskland. Jeg har til i dag snakket med 2 klinikker i Tyskland ang. falloplastikk, begge to i München:

 1. Urologische Klinik München-Planegg (UKMP), hvor jeg har snakket med Dr. Liedl.

 2. Dr. Lubos Kliniken - Bogenhausen, hvor jeg har snakket med Dr. Markovsky.

Urologische Klinik München-Planegg

Urologische Klinik München-Planegg, som jeg ofte bare refererer til som "UKMP" eller "Planegg", består av et team ledet av Dr. Liedl som er overlege for klinikkens senter for urogenital kirurgi. Teamet til Dr. Liedl består av flere urologer, i tillegg til en gynekolog (Dr. Witczak) og en plastisk kirurg (Dr. Wallmichrath).

Dr. Liedl er selv urolog og har ifølge han selv drevet med falloplastikk på både cis og trans menn i 30 år. I den tyske trans befolkningen har han et godt rykte på seg når det kommer til falloplastikk, og er ansett som et trygt valg. Dog har han rykte på seg for å være direkte og kanskje litt uhøflig, men det har ikke plaget meg noe. Han er litt gammeldags i språket, så ikke forvent at han er fullstendig politisk korrekt.

Klinikken ligger i Planegg, som er et rolig område på den finere siden av München. Man kommer seg dit ved å ta S-bahn S6 mot Tutzig, gå av på stoppet som heter Planegg, og gå i ca. 5-10 minutter. Personlig likte jeg området veldig godt.

På klinikken er det kanskje 50/50 om personen du snakker med forstår engelsk, men i verste fall finner de noen som kan. Dr. Liedl snakker selv engelsk, men med en tydelig tysk aksent. Selv hadde jeg aldri problemer med å forstå han.

Slik jeg forstår det er Dr. Liedl's team dyktig når det kommer til urinrørskonstruksjon og mikrokirurgi på nerver, noe som lover godt. Han er også åpen for innspill og ønsker, og gir god tilbakemelding om hva man kan forvente dersom man avviker fra standarden. Han slår meg som et svært godt valg dersom man ikke ønsker å lukke "hølet foran", men likevel ønsker urinrørsforlengelse gjennom penis. Dette er altså noe få kirurger er komfortable med.

Den eneste ulempen jeg ser med klinikken er at de ikke har like mange nylige bilder florerende ute på internett. Jeg ble aldri tilbudt å se bilder av Dr. Liedl heller under konsultasjonen. Dersom man kommer seg inn på ftm-portal.net finnes noen bilder fra 2020 og tidligere, men jeg har ikke klart å finne noen nylige bilder. Dog har jeg nesten bare sett positive omtalelser fra folk som har blitt operert på der og skrevet om det på internett i ettertid, og jeg har ikke sett noen konkrete negative omtalelser.

Ventetid

UKMP har per d.d. en venteliste på omtrent 2 år fra de får inn alle nødvendige dokumenter.

Steg og kostnadsestimat

OBS: Prisene er justert noe opp siden jeg fikk dette estimatet

Fullstendig falloplastikk hos UKMP består av 3 steg, med omtrent 6-8 måneder mellom hvert steg. Den totale kostnaden er omtrent €40 000, eksl. reisekostnader og eventuelle komplikasjoner.
 1. Konstruksjon av fallos med urinrør
  • 22.5 netter på sykehus - €18 400
 2. Konstruksjon av glans og skrotum, aktivering av urinrør
  • 7 netter på sykehus - €5 705
 3. Innsetting av erektilprotese og testikkelimplantat
  • 6 netter på sykehus - €4 890
  • Erektilprotese - €5 772
  • Testikkel implantat - €300
Brev som oppsummerer kostnad av falloplastikk


Dr. Lubos kliniken Bogenhausen

Dr. Lubos kliniken er en av de mest populære klinikkene for falloplastikk i München, og generelt også ellers i Tyskland. Ifølge Dr. Markovsky som leder teamet som utfører falloplastikk, så gjør de et sted mellom 150 og 200 falloplastikk operasjoner i året. Det florerer masse bilder av folk som har vært der på internettet, særlig på r/phallo subredditen. Dr. Markovsky har tidligere jobbet sammen med Dr. Liedl fra UKMP, og holder samme standard.

Dr. Lubos kliniken har to fysiske klinikker i Pasing og Bogenhausen. Det er det samme teamet som utfører operasjoner, men på to forskjellige lokasjoner. Under konsultasjonen min besøkte jeg klinikken i Bogenhausen. Klinikken ligger en kort tur med U-bahn (U4) fra sentrum mot Arabellapark, hvor man går av på Richard-Strauss-Straße og går i 3 minutter (rett over veien). Området er mer sentralt enn UKMP, men lokalene virker fine og de ansatte på klinikken er hyggelige og snakker engelsk.

Jeg hadde konsultasjoner med Dr. Markovsky som leder teamet, og jeg fikk et svært godt inntrykk av han. Hans engelsk var bra og lett forståelig, han var hyggelig og han var veldig god til å forklare ting. Min første konsultasjon med han varte i en time, og jeg fikk se en powerpoint med bilder av hele prosessen. Han utførte en undersøkelse av underlivet mitt for å gi meg tilbakemelding på hva jeg kan forvente, og han tegnet på armen min for å tydeliggjøre hvor hud transplanteres fra. Dermed fikk jeg også et bilde av hvor jeg må fjerne hår før operasjonen.


Underarmen til Levi, tegnet på med grønn tusj for å markere hvor hudtransplantasjon tas fra. Den ene siden er markert med en U
Det markerte området viser hvor på armen hudtransplantasjonen hentes fra. Det striplede området viser hvor mye ekstra hud som kan tas dersom blodtilførsel er god nok. Området markert med "U" må være fullstendig fritt for hår, da dette brukes til å forme urinrør.


Etter to konsultasjoner med Dr. Markovsky endte jeg med å velge UKMP i stedet, hovedsaklig fordi Dr. Lubos kliniken er nesten dobbelt så dyre. Grunnen til dette er at de utfører metoidioplastikk først - altså konstruksjon av mikropenis fra klitoris, som de bygger på senere med falloplastikk. Dette gjør de for å redusere komplikasjonsrisiko ved urinrørsforlengelse, ved å forlenge urinrøret langs klitoris først, før de konstruerer fallos ved neste steg. Dermed deler man opp de to hovedkildene til risiko - nemlig urinrørsforlengelse og konstruksjon av fallos - i håp om å få færre komplikasjoner.

Transkripsjoner av konsultasjoner

Ventetid

Dr. Lubos har per d.d. en venteliste på omtrent 0,5-1 år fra de får inn alle nødvendige dokumenter.

Steg og prisestimat

Komplett falloplastikk hos Dr. Lubos Kliniken består av 5 steg og koster ca. €70 000. Personlig forstår jeg ikke helt hva som menes med beskrivelsen av alle punktene i prisestimatet jeg fikk, og siden jeg ikke skal opereres hos dem har jeg ikke lagt inn arbeidet for å hente inn flere detaljer.
 1. Konstruksjon av mikropenis fra klitoris, urinrørsforlengelse
  • 14 netter på sykehus - €13 160
 2. Konstruksjon av fallos, konstruksjon av urinrør i fallos
  1. 24 netter på sykehus - €22 560
 3. Korreksjoner, konstruksjon av glans
  • 12 netter på sykehus - €11 280
 4. Rekonstruksjon av urinrør
  • 12 netter på sykehus - €11 280
 5. Installasjon av erektilprotese
  • 7 netter på sykehus - €6 580
  • Erektilprotese - €5 752Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Testosteron: Dette skjer med kroppen

Hormonbehandling i Norge (Del 1)