I Norge er det ulovlig for meg å få egne barn

 Jeg tok gleden på forskudd da den nye bioteknologiloven ble vedtatt. Endringen åpnet for at eggdonasjon skulle være lovlig for par, som jeg trodde betød at folk som meg endelig skulle kunne få egne barn. 

Dessverre fikk jeg nettopp avslag på henvisningen min for nedfrysning av eggceller på bakgrunn av at bioteknologiloven eksplisitt ekskluderer trans menn.


§2.15. Ved assistert befruktning til et likekjønnet par kan et egg som er hentet ut fra en av kvinnene, settes inn i den andre kvinnens livmor etter befruktning.

 

§6. Det juridiske kjønnet skal legges til grunn ved anvendelse av andre lover og forskrifter 


Dette er begrunnelsen jeg fikk i avvisningen:

"Siden hverken surrogati eller partnerdonasjon av egg er aktuelle hos ulikekjønnet par i følge bioteknologiloven § 2-15 som beskrevet over, blir dessverre nedfrysning av egg til ingen nytte i din situasjon." 


Det gjør meg uvel å tenkte på at det i 2021 finnes nok mennesker i Norge som mener at transpersoner ikke fortjener retten til reproduksjon, til at dette faktisk blir lovfestet. Da loven om tvangssterilisering av transpersoner ble avviklet i 2016 trodde jeg at Norge endelig hadde gått fremover, men i stedet ble det bare byttet ut med andre lover som hindrer transpersoner å reprodusere.

Dette er en stygg form for diskriminering, og definitivt den verste formen for diskriminering jeg har opplevd hele mitt liv. Jeg sendte inn en henvendelse til Likestillings- og diskrimineringsombudet, og forhåpentligvis kan de gi meg rådgivning på hvordan jeg skal forholde meg til dette.

Siden det snart er valg vil jeg minne om at jeg lagde en guide for hvilke partier som er for og mot transpersoners rettigheter i en rekke nøkkelsaker, blant annet eggdonasjon. Guiden finnes her.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Nedre kirurgi: Del 5 - De tyske klinikkene

Nedre kirurgi: Del 2 - Hvordan utføres nedre kirurgi?

Hormonbehandling i Norge (Del 1)

Hvorfor "transe" er et skjellsord