Nedre kirurgi: Del 3 - Derfor drar jeg til utlandet

 I skrivende stund (02.04.2023) sitter jeg på en AirBnb i Planegg i München, hvor jeg i morgen kl 12 har en konsultasjon for falloplastikk med dr. Liedl ved Urologische Klinik München-Planegg. Her skal jeg forsøke å få et behandlingstilbud for falloplastikk, og håpet mitt er at Helfo skal dekke så mye som mulig av dette.

Hva er galt med tilbudet i Norge?

Det er ikke til å skyve under en stol at transhelsetilbudet i Norge er manglende - for å si det mildt. På papiret tilbyr NBTS ved Rikshospitalet falloplastikk, men en av behandlerene der har selv fortalt meg at de ikke får det til ordentlig.

For det første bruker de kun én metode på alle pasienter, mens internasjonalt finnes det et hav av ulike variasjoner med falloplastikk som kan tilpasses pasientens individuelle behov.

Metoden som NBTS har valgt å bruke svært begrenset; bruken av hudflapp gjør at man ikke får noen følelse i penis; det innsettes ingen erektilprotese, så penis kan ikke brukes til sex; de forlenger ikke urinrør, så man kan ikke urinere fra penis; det utføres heller ikke noe estetisk arbeid. Det blir rett og slett en hudpølse - eller buksefyll, om du vil.

På grunn av sin dårlige praksis har NBTS heller ikke nok mengetrening - da mange naturlig nok velger å unngå denne behandlingen hos dem.

Hva kan de gjøre i utlandet?

Uten å si at det jeg skriver her gjelder for alle klinikker i utlandet, så kan falloplastikk på generell basis tilpasses den individuelle pasientens behov. Altså kan man velge hvilke aspekter som er viktigst, og nedprioritere (eller utelate) det som er mindre viktig. Man kan blant annet velge:
  • Hvilket område hudtransplantasjonen skal komme fra - f.eks. arm, lår eller mage. De forskjellige områdene gir forskjellig lengde, tykkelse, følelse og arr.
  • Om man vil forlenge urinrøret, slik at man kan tisse stående. Urinrørsforlengelse gir svært høy komplikasjonsrate, og bør unngås dersom man kan leve med å tisse sittende.
  • Om man vil pakke klitoris inn i den nye penisen, eller la den bli værende utenfor. Dette kalles ofte "burial" på engelsk.
  • Om man vil lukke vagina, eller la den bli værende som den er
  • Skrotoplastikk - kirurgi for å få baller
  • Glansplastikk - kirurgi for å lage et penishode
  • Medisinsk tattovering - altså tattovering som får penis til å se mer realistisk ut
  • Erektilprotese - en protese som installeres i penis så man kan ha penetrativ sex.
Hvilke alternativer som tilbys varierer veldig fra kirurg til kirurg, og dersom du begir deg ut på å få falloplastikk i utlandet må du selv gjøre research for å finne en kirurgi som tilbyr akkurat det du trenger.

Hva vil jeg gjøre?

Jeg har funnet en kirurg i Tyskland som ikke bare er internasjonalt anerkjent innenfor fagfeltet og gjort mange operasjoner, men som også er kjent for å gjøre akkurat den type kirurgi jeg ønsker - nemlig RFF falloplastikk.

RFF falloplastikk bruker hudvev fra underarmen. Dette hudvevet har ekstra nerveendinger, som gjør at man kan oppnå både taktil og erogen følelse i penis, hvorav mange andre hudvevsflapper kun gir taktil følelse. I tillegg har jeg et ønske om å oppnå forlengelse av urinrør uten å lukke igjen vagina, noe som er svært utfordrende. Sistnevnte har også høy komplikasjonsrate, så jeg må gjøre en vurdering om jeg faktisk skal gjøre det eller ikke.

På sikt ønsker jeg også glansplastikk, skrotoplastikk, medisinsk tattovering og erektilprotese. Dette vil kreve at jeg kommer tilbake i flere omganger, da ikke alt kan gjøres samtidig. Og dersom jeg faktisk greier å få falloplastikk i utlandet dekket av Helfo, så vil de sannsynligvis kun dekke første runde, og ikke resten.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sprøytedrama

Hormonbehandling i Norge (Del 1)

Det ingen fortalte meg om hysterektomi (Hysterektomi - del 2)

Hvorfor "transe" er et skjellsord

Carl Lapp - En samisk trans mann fra 1600-tallet